Wat kun je allemaal doen in een airfryer?

Airfryer

Een heteluchtfriteuse wordt beschouwd als de gezondere versie van een friteuse en wordt daarom vooral als vervanging gebruikt. Het keukenapparaat kan namelijk veel meer dan alleen vlees en friet bakken. In feite is een airfryer meer een oven dan een friteuse en biedt hij dus veel meer mogelijkheden. De beste hetelucht friteuses in één oogopslag

Vlees en friet in de airfryer

De term airfryer is eigenlijk een beetje misleidend. Frituren is koken in hete olie, maar dat is hier niet het geval. In plaats daarvan wordt een heteluchtstroom gebruikt. Als je goed kijkt, is het meer een heteluchtoven die ook vergelijkbare temperaturen bereikt. Dit betekent echter niet dat de heteluchtfriteuse ook uitstekend kan functioneren als vervanging voor een friteuse. Frietjes, kippenvleugels of schnitzel kunnen in een heteluchtfriteuse net zo krokant worden bereid als in een frituurpan. Hoewel er ook wat olie nodig is, maar slechts een fractie van de hoeveelheid die bij klassiek frituren wordt gebruikt. Door de overeenkomsten met de oven houden de mogelijkheden van de hetelucht friteuse hier niet op. In principe kunnen alle dingen die ook in een oven kunnen, erin worden gekookt. Dit omvat niet alleen vlees, maar ook vis, gevogelte, fruit en groenten.

Typische voorbeelden zijn:

  • vissticks
  • visfilet
  • biefstuk
  • kalkoenfilet of gebakken aardappelen
  • braadworst
  • Gebakken groenten
  • gehaktballen
  • Gebakken bananen of appels

De enige beperking is meestal de hoeveelheid. Airfryers hebben in de regel niet dezelfde capaciteit als de oven in een fornuis. Maar de voorbereiding gaat vaak wat sneller. Als u echter bijzonder grote hoeveelheden kookt, is het in veel gevallen iets sneller om de oven te gebruiken, omdat alles in één keer kan worden bereid.

Kan ik een airfryer gebruiken om te bakken?

Naast het bereiden van vis, vlees en groenten kunnen hetelucht friteuses ook gebruikt worden om mee te bakken en worden hier steeds populairder. Zowel brood als broodjes zijn heerlijk in een heteluchtfriteuse. Vooral brood is makkelijk te maken en met het juiste recept en een beetje oefening kun je praktisch elke dag vers brood zelf maken.

Daarnaast is de hetelucht friteuse ook een goed alternatief voor pizzabakkers. Het haalt niet helemaal het niveau van een echte pizzaoven, aangezien de temperaturen hier meestal ontbreken. Heteluchtfriteuses hoeven zich niet te verstoppen in vergelijking met een pizza in een klassieke oven. Verschillende desserts, maar ook kleine cakes en gistgebakjes zijn ook geen probleem.Over het algemeen zullen de vele mogelijkheden van de heteluchtfriteuse veel eigenaren verrassen. Het toestel nodigt gewoon uit om het uit te proberen en de resultaten zijn vaak meer dan overtuigend.

Wat de beste airfryer is? Dat kun je in onze top 5 vinden.

Wat kun je allemaal doen in een airfryer?
Schuiven naar boven