Wat is een tweewegrits?

Ritsen

Er zijn veel basisnaaitechnieken die zelfs een beginner op het gebied van naaien vroeg of laat tegenkomt. Een daarvan is natuurlijk het naaien van ritsen. Een bijzonder type rits is de tweewegrits. Wat het is en hoe je het moet naaien.

Een two-way zipper is een rits die altijd twee schuifjes heeft. 2-weg ritsen kunnen worden gekocht en genaaid als scheidbare en niet-scheidbare varianten. Er wordt ook onderscheid gemaakt tussen de X- en O-vormen. X-vormige scheidbare ritsen van dit type zijn ideaal voor jassen, slaapzakken, rugzakken en jassen. De niet deelbare O-vormige ritsen kunnen worden gebruikt voor kampeerartikelen, tassen en soortgelijke producten.

De tweewegrits wordt vaak gehouden in eenvoudige kleuren zoals zwart en grijs. Met een omkeerbare schuif kan het product ook van binnen en van buiten worden geopend en gesloten. De tanden van de rits zijn vaak gemaakt van metaal of plastic. De verschillende 2-way ritsen:

X-vormige, deelbare ritssluiting
O-vormige niet deelbare ritssluiting

Hoe werkt een tweewegritssluiting?

In het kort kan gesteld worden dat een 2-way zipper aan beide kanten te openen is. Dit komt door de twee bestaande dia’s die deze modellen met zich meebrengen. Dergelijke modellen zijn met name ideaal voor tassen, jassen en slaapzakken. Verder is de 2-way zipper niet anders dan een conventionele rits.

Afhankelijk van het type slider is het ook mogelijk om het product van binnenuit te openen. Hiervoor wordt een keerschuif aanbevolen. Zeker bij slaapzakken is het zinvol om het product ook van binnenuit te openen. Bij omkeerbare jacks is het ook voordelig om een ​​omkeerbare slider te gebruiken. Dit type slider is echter niet voor elk producttype nodig of passend. Ritsen en schuivers moeten altijd worden gekozen op basis van hun beoogde gebruik. Een jas kan bijvoorbeeld een scheidbare rits hebben, maar geen tas.

Hoe naai ik een tweewegrits in?

Om een ​​2-way zipper in te naaien, worden eerst twee schuifjes tegen elkaar geopend. Zo kun je de rits van binnen naar buiten openen. De twee uiteinden worden later vastgenaaid en vergrendeld. Dit voorkomt dat de slider uit de rail glijdt. Naai nu de ritssluiting in dezelfde volgorde als een conventionele ritssluiting. Om optimale resultaten te bereiken, gebruikt u bij voorkeur de juiste naaivoet, die bij de meeste naaimachines wordt geleverd.

Zo slaagt het naaien gegarandeerd:

  1. Verkort de rits.
  2. Open vervolgens beide schuiven (ritsen) tegen elkaar.
  3. Schik en speld de rits.
  4. Naai vervolgens de rits stukje bij beetje dicht, ongeveer een centimeter naast de tandjes.
  5. Naai tot slot het uiteinde vast en sluit het.
Wat is een tweewegrits?
Schuiven naar boven