Laat tuinmeubelen in de winter buiten staan

Tuinmeubels

Vrijwel alle moderne tuinmeubelen zijn weerbestendig, afhankelijk van het materiaal. Het is dan ook niet verwonderlijk dat veel tuinbezitters hun meubelen in de winter buiten willen laten staan. Zeker als er in de tuinschuur of gereedschapsschuur weinig of geen ruimte is om de meubelen goed op te bergen. Afhankelijk van het materiaal zijn er een aantal zaken waar u op moet letten.

Metalen tuinmeubelen

Tuinmeubelen van roestvrij staal of aluminium kunnen in de winter buiten blijven staan. Omdat ze niet roesten. Zorg er echter voor dat met name smeedijzeren banken, stoelen en tafels een onbeschadigde coating hebben bij blootstelling aan wind, vocht en kou buiten. Voor de zekerheid kun je ze het beste afdekken met folie. Vooral de levensduur van geplastificeerde ijzeren of aluminium meubelen kan worden verlengd als ze bijvoorbeeld worden beschermd tegen sterke temperatuurschommelingen en UV-stralen met dekzeilen.

Kunststof tuinmeubelen

Hoogwaardige, moderne kunststof tuinmeubelen zijn eigenlijk weerbestendig, maar bij extreme kou kunnen er kleine scheurtjes ontstaan. Vuil kan er beter in gaan zitten, waardoor het meubel na verloop van tijd lelijk wordt en er nog meer scheuren kunnen ontstaan. Ook hier is een dekzeil handig. Voor het afdekken dienen de kunststof meubelen echter goed te worden gereinigd met kunststofreiniger, zodat er geen aanhechtend vuil kan stollen.

Hoogwaardig polyrattan gaas is bovendien weerbestendig en zeer robuust. Hun broosheidstemperatuur ligt meestal rond de min 50 °C. Dit meubel kan dus in de open lucht blijven staan. Als je aan de veilige kant wilt blijven, kun je hem toch goed afdekken en beschermen tegen hoge temperatuurschommelingen.

Houten tuinmeubelen

Hardhout zoals robinia, douglas, eucalyptus of teak is zeer goed bestand tegen hoge temperatuurschommelingen, vorst, zon en vocht, omdat hun hout een hoog gehalte aan essentiële oliën bevat en bovendien zeer dicht is. Dit betekent dat dit houten meubel weerbestendig is en in de winter in de tuin kan blijven staan. Om voorbereid te zijn op alle eventualiteiten, zoals langere sneeuw- en regenseizoenen, moeten ze zich echter onder een afdak bevinden.

Houten meubelen gemaakt van lokale houtsoorten zoals lariks, spar of grenen zijn ook weerbestendig, maar moeten absoluut worden geïmpregneerd. Voordat u dit aanbrengt, dient u de houten meubelen goed schoon te maken en vrij te maken van aanhechtend vuil. Eerst met een droge borstel en daarna met een spons of borstel en een dunne zeepoplossing of met een speciale meubelreiniger. Vuil, zoals vogelpoep, stof en bladeren, in combinatie met vocht, kunnen het hout behoorlijk beschadigen naarmate het langer buiten staat. Bij constant regenachtig weer kunnen paddenstoelen soms neerslaan.

Het is daarom belangrijk om de tuinmeubelen te impregneren. Zoek altijd naar een ecologische, biocidevrije variant die niet giftig is voor mensen, bijen, egels en andere dieren.

Laat tuinmeubelen in de winter buiten staan
Schuiven naar boven